Je hebt er tijdens de drukte van de werkdag vast meerdere keren op gevloekt. De rommel en het misgrijpen in je voorraadkasten. Een slimme mondzorgpraktijk beschikt immers over een praktisch ingerichte voorraadruimte, zodat je nooit nodeloos tijd verliest. Bovendien wil het oog ook wat en ziet een opgeruimde voorraadkast er net wat leuker en fijner uit. Wij geven je graag een duwtje in de rug om je voorraadkast net wat beter te organiseren en in te delen. Lees snel verder!

1. Bakjes, vakjes, plankjes en nog eens plankjes.

Stiekem heeft iedereen een lade (of kast) waar iets meer ligt dan de bedoeling is. Gebrek aan planken zorgen voor veel losse verpakkingen en verschillende zakjes composiet, bonding, polijstschijfjes en endo vijltjes bij elkaar. Al die verschillende zakjes, doosjes en potjes zorgen voor heel wat chaos in de kast.

voorraadkast bakjes

de oplossing is eenvoudig: doe elk product, elke kleur in modulaire plastic bakjes per soort en benut de loze ruimte tussen planken. Zo heb je meteen alles netjes op orde, weet je ook zeker of je alles wel in huis hebt en hoef je geen extra planken te maken.

Kleine tip: zorg dat je een duidelijk label op de bakjes hebt zodat je altijd weet wat je moet hebben liggen.

Mooi meegenomen: wanneer je labels gelijk met een onafhankelijke barcode/qr code print heb je eigenlijk al bijna je eigen voorraadbeheer systeem klaar.

2. Vaste plekken in je voorraadkast

Na tip 1 heb je nu ook gelijk de kans om alles een vaste plek te geven. Soms komt het voor dat je per ongeluk op verschillende plekken hetzelfde product hebt liggen, met als gevolg dat er misschien al 1 over datum is of dat je veels te veel hebt.

Wanneer alles een vaste plek heeft in je voorraadkast, zie je ook direct of alles er is of niet. Met slimme software houd je dan ook nog eens bij wat je waar hebt liggen.

Kleine tip: schrijf op het label hoeveel je van deze producten op voorraad nodig hebt. Is de vaste bestel-assistente er een keer niet dan weet een collega ook hoeveel er dient te zijn

3. Hallo mobiele eenheid

voorraad scanners voorraadkast

Wil je echt goed organiseren en indelen, dan is een bestelling plaatsen met een eigen mobiele telefoon of een handscanner onmisbare tool. Je ziet direct of het product al besteld is en je kan dit bijbestellen bij je gewenste leverancier met 1 druk op de knop.

4. Losse dozen, pakjes, niet kloppende bestellingen

Alles is op dinsdagmiddag binnengekomen, maar de bestelassistente is er pas donderdag weer! Daar staan die dozen dan… En ondertussen mist behandelkamer 3 composiet, die misschien wel in die dozen zou kunnen zitten. Dus die gaat deze natuurlijk open maken. En ja hoor, daar is het al, maar in de haast vergeten ze (niet bewust) te melden dat ze een zakje gepakt hebben. Dus je raad het al, hebben we het nu wel of niet gehad?

Niks is vervelender dan de losse dozen van bestellingen die binnen zijn gekomen die rondslingeren in de praktijk.

de oplossing is wellicht makkelijker dan je denkt: bestel 1 keer in de week en laat ook maar 1 keer in de week leveren op je besteldag.

Dit spreek je af met leveranciers (en geloof me, daar zullen ze juist blij van worden, dat scheelt namelijk enorm veel transport kosten)

mooi meegenomen: je bestelassistente is met het juiste systeem maar een half uurtje bezig met bestellen, dus heeft veel meer rust.

Opzoek naar nog meer tips?