Vandaag is het Black Friday, een uit de Verenigde Staten overgewaaid fenomeen die je moet bewegen om je aankopen nu te doen omdat er kortingen gegeven worden die anders nooit voorkomen.


En iedereen haast zich om mee te doen, want de ene na de andere (nog) betere aanbieding verschijnt in mijn e-mail box, tijdslijn of op mijn deurmat. Het lijkt wel alsof het een moetje is geworden. Alsof je als serieuze onderneming niet mee telt als je geen black friday aanbieding hebt.

Anders denken
Bij Dentalcloud denken we daar toch iets anders over. Continuiteit van bedrijfsvoering, scherpe jaarafspraken en professionalisering leveren veel meer op dan impuls aankopen en het speuren naar deals. Te vaak ruilen we onze kostbare tijd in voor korte termijn gewin, tijd die niet meer terugkomt, tijd die je had kunnen besteden aan 100 andere zaken of dit nou zakelijk of prive is.

Opmaken van de inkoopbalans
Wat we echter wel van black friday kunnen leren is dat het einde van het jaar zich uitstekend leent voor het opmaken van de balans (de inkoopbalans welteverstaan). Hoe ziet je inkoop van het afgelopen jaar eruit, waar heb ik het meeste aan uitgegeven, wat zijn de meest gebruikte producten en welke afspraken voor 2021 kan ik maken met mijn huidige (of nieuwe) leveranciers om mezelf te verzekeren van scherpe inkoopdeals.

Voor zowel jezelf als de leverancier is het fijn om te weten waar jullie volgend jaar aan toe zijn. En daar mag ook best wat tegenover staan in de vorm van een goede afspraken.

Kortingsvalkuil
Val echter niet voor de valkuil korting. 20% korting klinkt heel leuk, maar over welke prijs? Mijn advies zou zijn om je leverancier de vraag te stellen om de top 20% van je inkopen een vaste jaarprijs voor af te spreken bij voorgesteld volume. Deze 20% van je inkopen vertegenwoordigt ongeveer 80% van je inkoopwaarde. Met minimale moeite bespaar je op je grootste inkoopkosten en zorg je er ook voor dat deze op langere termijn voorspelbaar en beheersbaar blijven.

Hoe hoe ik dit dan in de gaten
Hoe controleer je deze afspraken dan? En hoe bespaar ik dan tijd? Daarvoor bestaat slimme software, inkooptooling zoals Dentalcloud heeft ontwikkelt welke je inkoop reguleert en controleert. Met rapportages van je verbruik en overzicht van factuurdata versus contractprijzen.

Daarnaast hoeft je bestelassistente geen onnodige tijd te spenderen aan het uitzoeken en bijhouden van de voorraad.

Advies of hulp nodig?